30 tips til bedre bilvask

Bilvask er ikke bare bilvask. Det handler om å ta vare på verdier. Ved å kjenne til disse 30 tips til bedre bilvask, vil du ikke bare få mer glede av bilvasken, men du vil også oppdage at bilvasken går raskere, enklere og utføres mer effektivt.
 
Slik tar du vare på verdier og gir bilen en lengere liv.

 

Tips nr. 1:

Ikke vask bilen umiddelbart etter du har kjørt.

Kalipper og bremseskiver bør avkjøles før du utsetter de for såpe og andre kjemikalier.

 

Tips nr. 2:

Vask bilen alltid i skyggen.

Dersom karosseriet er solvarmt, kan såpen ødelegge lakken ved at den fordamper for fort. Pass også på at kjemikalier ikke tørker på lakken. Dersom du ser det begynner å tørke, legger du på mer av samme middel og skyller godt med vann.

 

Tips nr. 3:

Spyl bilen grundig før du starter å vaske.

Dette fjerner løst bøss og skitt før du legger kjemikalier og gir kjemikaliene raskere tilgang til den skitten som har behov for å bli løst opp av kjemi.

 

Tips nr. 4:

Bruk avfetting.

Det er mye spørsmål om man har behov for avfetting eller ikke. I Norge har man de aller fleste gangene behov for det. Vil du vite mer om hvorfor vi mener dette, ta en titt på denne filmen. Vinterhalvåret for å løse opp asfaltrester og relativt grovt veistøv. Om sommeren for å løse opp sevje, insektrester fugleskitt. Hvis du skyller bilen først (som nevnt over), må du passe på å ha en avfetting som inneholder emulgator. Dvs. at den har evnen til å trenge gjennom vannet som ligger på bilen.

 

Tips nr. 5:

Bruk kun vaskemidler beregnet for bil.

Man kan fort gå i fellen å putte Zalo eller andre husholdningssåper i vaskebøtte når man skal vaske bil. Det kan faktisk fort bli katastrofalt. Bilen blir nok ren og fin, men husholdningssåper har en ting til felles; de skal løse opp og fjerne fett. Dette er dermed med på å tørke ut lakken og aksellere oksidasjon (aldringsprosessen) i lakken. Dette gjør det igjen vanskeligere å holde bilen ren over tid, og verditapet kommer raskere.

 

Tips nr. 6:

Bruk skumkanon for best effekt på vertikale flater.

En skumkanon koblet til din høytrykkspyler produserer tykt skum av såpen som henger lenge på vertikale flater. Dette gjør at du får løst opp alle typer skit bedre, og kan spyle dette av bilen. Vil du vite mer om hvordan du vasker med skum, les og se fim om skumvask av bil her.

 

Tips nr. 7:

Spar litt skum og legg mer skum dersom det tørker før du spyler.

Når du har skumlagt hele bilen, vil vi at skummet skal ligge så lenge som mulig. Gjerne 10-15 minutter, men det må ikke tørke. Dersom du er uheldig og ser det tørker enkelte steder, legger du på litt mer skum før du spyler. Slik unngår du kjemimerker etter såpen.

 

Tips nr. 8:

Bruk en liten kost i sprekker/overganger.

Ved å bruke en myk kost rundt emblemer, i paneloverganger og rundt lykter, vil du hjelpe såpen å trenge helt inn og løse opp skitten som har satt seg der.

 

Tips nr. 9:

Bøy inn speilhusene.

Dersom du har mulighet til dette, hjelper dette deg å få ut skitt som sitter på et av bilens mest utsatte steder.

 

Tips nr. 10:

Vask alltid med berøringsvask også etter skumvask.

En skumvask omtaler vi ofte som berøringsfri vask. Dette er viktig for å fjerne mesteparten av skitten på bilen, men den fjerner ikke alt. Trafikkfilm er en statisk hinne, som vi ikke får bort kun med skumvask. Vi må på med berøringsvask for å fjerne denne "filmen".

 

Tips nr. 11:

Bruk 2 bøtter når du vasker bilen. 

Ved å bruke 2 bøtter, har du alltid én bøtte med rent såpevann og én bøtte hvor du skyller vaskehansken/svampen. Dette sikrer en renere bilvask og mindre skape for å påføre vaskeriper underveis. Se denne filmen, for en gjennomgang på hvordan du vasker bilen med 2 bøtter.

 

Tips nr. 12:

Vask innsiden av frontruta jevnlig.

Innsiden av frontruta blir faktisk mer skitten enn mange får med seg. Ved å bruke varme om vinteren og kjøling om sommeren, i kombinasjon av fordamping fra dashbordet, blir det en film på innsiden av ruta som kan være irriterende i motlys. Vil du bli kjent med en rask og effektiv måte å vaske innsiden av frontruta på? Ta en titt på denne filmen.

 

Tips nr. 13:

Husk “Sørgekanten” på siderutene.

Når bilen er ren og fin, er det irriterende å ha 2 cm. med skitten rute på siderutene. Kjør derfor siderutene ned halvveis, og tørk raskt over denne "søregekanten" etter vask.

 

Tips nr. 14:

Vask vindusviskerne hver gang du vasker bilen.

Dette er det fort gjort å glemme. Husk når du har vasket frontruta, så ligger det fortsatt rester av insekter, veistøv, salt og skitt igjen i vindusviskerne. Ved å tørke raskt over disse også, vil du unngå å smøre dette utover frontruta første gang du bruker vindusviskerne igjen. Ren rute lenger!

 

Tips nr. 15:

Bruk avfetting og vask innsiden av døren.

På innsiden, nederst på døren, samler det seg rester av asfalt, salt og annen skitt. Dette glemmer mange å vaske og vi ser derfor at veldig mange biler starter å ruste her. Ved å vaske også her hver gang du vasker bilen, begrenser du dette betraktelig.

 

Tips nr. 16:

Vask innsiden av drivstoffluken.

Også her har det en tendens til å bygge seg opp med skitt, fordi mange glemmer dette. Lukk opp luken og legg skum også her. Raskt, enkelt og svært nyttig.

 

Tips nr. 17:

Spyl godt rundt lykteglass, slik at du får ut alle kjemikalier.

Plast er utsatt for å forringe kvalitet dersom det blir utsatt for såper og annen kjemi over lang tid. Spyl derfor ekstra godt rundt overgang til lykter, slik at du får ut alle kjemirester.

 

Tips nr. 18:

Spyl godt inn i alle paneloverganger.

Saltrester, asfaltrester, veistøv og annen "grums" bygger seg godt opp i paneloverganger. Det samme gjør kjemikaliene du legger på bilen under en bilvask. Pass derfor på å spyle ekstra godt her. Det er like viktig å bli kvitt all såpe og kjemi, som der å bli kvitt skitten.

 

Tips nr. 19:

Ta en ekstra runde med kost og avfetting på pottestussene.

Pottestussene er ofte forkrommet og blanke. Ved å legge en ekstra runde avfetting og bruke en myk kost her hver gang du vasker bilen, bidrar du til å holde det slik og hindre at sot bygger seg opp. Har det gått for langt og pottestussene er helt "håpløse" finnes det likevel håp. Ta en titt på denne filmen for å se hvordan du får pottestussene blanke igjen.

 

Tips nr. 20:

Vask også innsiden av felgene.

Det er mer og mer vanlig med åpne felger, hvor både kalipper og innsiden av felgen synes tydelig. Bruk spesialbørster for å komme enkelt til på innsiden og oppretthold bilens "sko" skinnende blanke. Vil du ha tips til hvilke verktøy som hjelper deg til bedre felgvask? Ta en titt på denne filmen hvor vi viser deg noen av våre favoritter.

 

Tips nr. 21:

Bruk en egen klut på felger.

Ha en dedikert klut til å tørke felger. Slik skiller du kluter som kan bruker på grovere overflater fra lakkerte og mer dedikerte flater.

 

Tips nr. 22:

Bruk en saltfjerner etter du har vasket bilen.

Salt har en egen evne til å binde seg til alle overflater. Dette løser ikke avfetting og såper opp. Bilen kan se ren ut, mens det ligger en hinne av salt som påvirker overflaten. Et saltfjerneprodukt som f.eks. Gloss Factory Salty løser bindingen kloridet i saltet har, og lar deg deretter lett skylle av saltrestene. Vil du vite mer om hvordan dette virker og hvordan du bruker dette produktet, ta en titt på denne artikkelen med gode filmer om temaet.

 

Tips nr. 23:

Bruk en hurtigforsegling etter hver vask.

En hurtigforsegling som sprayvoks hjelper ikke bare til med å beskytte bilen mot skadelig skitt, men den gjør også at bilen er lettere å holde ren. Overflaten blir glattere og skitt setter seg ikke så lett. dette gjør igjen at neste bilvask går raskere. Vil du ha en slik forsegling som du legger på sekunder? Ta en titt på denne metoden!

 

Tips nr. 24:

Tørk alltid bilen etter vask.

For noen virker dette som et unødig steg, men dette er faktisk viktig. Blir det liggende vann igjen på bilen kan dette sette kalkflekker som kan være vanskelig å få bort. Tørker du bilen hindrer du dessuten at støv og pollen klistrer seg til bilen umiddelbart. Vil du ha et tips som gjør tørkingen raskere og bedre? Sjekk ut dette!

 

Tips nr. 25:

Bruk en dekkfornyer. Dette løfter hele inntrykket.

Det er noe med det. Når bilen er ren og dekksidene er brungrå og blasse. Ved å tilsette en dekkfornyer vil du ikke bare heve inntrykket, men bilen ser faktisk enda renere ut. Sjekk ut denne metoden som nærmest gjør seg selv!

 

Tips nr. 26:

Vask alt utstyret etter bruk.

Vaskebøtten, vaskehansken eller svampen og tørkehåndkleet skal være helt rent hver gang du vasker bilen. Ikke vask med skittent utstyr. Vask det umiddelbart etter du har vasket bilen, så er du klar til neste gang.

 

Tips nr. 27:

Skyll gjennom skumkanonen med rent vann etter bruk.

Skru av beholderen på skumkanonen og kjør kun vann gjennom. Da skyller du ut såpe fra filteret, som i motsatt fall kan bygge seg opp, forsteine og tette filteret i skumkanonen.

 

Tips nr. 28:

Inspisér bilen etter vask for å se om småskader må utbedres.

Det er når bilen er ren du lettest ser småskader og riper i lakken. Småskader det ofte er raskt og enkelt å utbedre. Ta deg en raskt tur rundt bilen, for å se om alt er som det skal.

 

Tips nr. 29:

Bruk biologisk nedbrytbare kjemikalier - for miljøets skyld.

Flere vaskeprodukter blir miljømerket. Og de fleste på markedet i dag er faktisk biologisk nedbrytbare. Et viktig hensyn å ta når du vasker bil ute.

 

Tips nr. 30:

Vask med godt humør!

Ikke vask bilen når du er sint, oppgitt eller irritert. Bilvask skal være avkobling og et muntert gjøremål. 

 

Kos deg med bilvasken.