Hva er forskjell på Kaldavfetting, Petrokjemisk avfetting, Mikroavfetting og Alkalisk avfetting?!

Bare ved å si typen avfetting høyt kan man snuble i ordene, og forvirringen er minst like høy når det kommer til bruken av avfetting. Det er ikke helt uvesentlig hva du bruker når. Feilbruk er oftest årsaken til dårlige omtaler og missfornøyde brukerene. La oss klare opp dette én gang for alle...

 

Et hav å velge i, med stor forvirringsfaktor

Bransjen har ikke gjort det enkelt for seg selv. Vi omtaler ofte alt som vi sprayer på bil før vask som avfetting. Det er klart dette er forvirrende. Spesielt når vi vet at én avfetting fjerner raskt og effektivt én type skitt, men har ingen effekt på annen skitt.

 

Ta f.eks for deg Prick Bort, som er en av de mest solgte avfettinger på markedet. Denne er svært effektiv til å fjerne tjære og asfalt, men har svært liten effekt på annen type skitt. Og for å komplisere det hele ennå mer, har noen "avfettinger" emulgator, mens andre ikke. Dette er med på å avgjøre om produktet skal brukes på tørr eller våt bil. Bruker du f.eks. nevnte Prick Bort på våt bil, reduserer du virkningen bedraktelig, da den legger seg som en hinne utenpå vannet.

 

Forvirrende? Ja, det har vi full forståelse for. La oss forenkle det noe, uten å gå for mye i dybden. Ønsker du ytterligere hjelp til å velge riktig produkt, ta kontakt med oss på chat eller via vårt kundesenter.

3 typer avfetting

Vi kan i all hovedsak dele avfetting, slik vi i Norge omtaler det, i 3 grupper:

  • Alkalisk avfetting
  • Mikroavfetting
  • Petrokjemisk avfetting
    • Dette omtales også ofte som kaldavfetting. 

Alkalisk avfetting

Dette er løsemidler som er vannbaserte og som fjerner lett fettholdig skitt, men har spesielt god effekt på organsik skitt, slikt som veiskitt, insektrester etc. Alkalisk avfetting kan i mange tilfeller erstatte de petrokjemiske avfettingene, men dette er avhengig av mengde skitt. Ofte kan . De kalles alkaliske fordi de er basiske løsninger med relativ høy pH -verdi. Disse løsemidler er mer skånsomme mot miljøet og bør benyttes i størst mulig utstrekning i stedet for petrokjemiske.

Petrokjemisk avfetting

Denne omtales også ofte som kaldavfetting og er petroliumsbasert. Dvs den er laget av olje og løsemidler. Den brukes for å løse opp vanskelige flekker som tjære, oljerester og fett. Petrokjemisk avfetting kan ikke tynnes ut og må kun brukes som den er. Selv om det i dag finnes petrokjemiske avfettinger på markedet som inneholder emulgator, gir disse best resultat på tørr bil - også om den er skitten. Dvs. skal du vaske en skikkelig møkkete bil med f.eks. Prick Bort, får du best resultat om du sprayer Prick Bort direkte på møkke, fremfor å først spyle med vann og deretter legge avfettingen.

 

Dette er fordi petroliumsbaserte avfettinger er som navnet sier; basert på petrolium (olje). Olje og vann lar seg ikke blande, men når det er tilsatt emulgator kan de til en viss grad trenge gjennom vannet ved at det emulgerer (små dråper kan trenge inn i/ gjennom vann). Dette gir en god effekt i vårt våte klima og spesielt vinterstid hvor vi sjelden har tørr bil før den skal vaskes.

Mikroavfetting

Dette er en blanding av de to nevnt over. I tillegg inneholder alle mikroavfettinger emulgator. Dette er nødvendig for å kunne blande de to typene avfetting. Som oftest er mikroavfetting det beste valget for norske biler. Med unntak av sommerhalvåret hvor ren, alkalisk avfetting gjør best jobb, vil mikroavfetting kunne fylle behovet for de fleste resten av året.

 

 

Petroliumsbasert avfetting har du bare behov for når bilen er spesielt møkkete av olje og saltrester. Dette ser man gjerne om man har kjørt mye på saltet vei om vinteren. Vasker du bilen jevnlig gjennom vinteren derimot, vil mikroavfetting gjøre den beste jobben, da den trenger bedre gjennom våt skitt enn hva petroliumsbasert avfetting (kaldavfetting) gjør.

Pass på å velge riktig avfetting når bilen er våt

Høst og vinterstid er gjerne bilen våt før du begynner å vaske. Velger du feil avfetting her vil rett og slett ikke avfettingen virke. En standard petrokjemisk avfetting som f.eks. Prickbort bil bare legge seg utenpå vannet, og gi nærmest null effekt på selve skitten.

 

Mikroavfetting

Petrokjemisk avfetting (Kaldavfetting)

Alkalisk avfetting