Betina lærer å vaske bil

Misbetta er en kjent norsk YouTuber som har fått interesse for bilpleie og har dermed mange spørsmål. Her blir Bjørn-Aage satt på prøve og får spørsmål etter spørsmål, ypperlig for deg som er nybegynner å ønsker å lære.

 

Det å gjøre bilvasken selv kan virke skummelt for første gang. Mange er usikre på hvordan man skal gjøre dette riktig og for å få best resultat. Den kjente YouTuberen Misbetta (Betina) kuppet en filminnspilling her om dagen, og tvang vår egen Bjørn-Aage til å svare på hennes spørsmål som nybegynner med bilpleie. Her er hennes spørsmål:

 

Skal jeg avfette bilen først?

Det første du gjør er å avfette bilen, hvis den er skitten. Hvis ikke bilen er veldig skitten, eller kun har et lag med ‘’støvskitt’' som går av når du tar fingeren over, da trenger du ikke avfetting. På vinteren så avfetter du alltid. Du legger avfetting opp til vinduet, lenger opp er det ikke noe poeng å legge. I denne filmen forklarer vi hvorfor du skal bruke avfetting.

 

Skal jeg avfette dekkene eller felgene?

Nei, avfetting skal du ikke legge på dekk eller felger. Dette kan resultere i brune dekksider. I filmen under viser Bjørn-Aage hvordan du "rydder du opp" dersom du har brukt avfetting på dekk eller felg med et uhell - slik at du får sorte og skinnende dekk igjen. Se hvordan i denne filmen

 

Hvor lenge skal avfettingen ligge på?

Ca. 2-3-4 minutter. Det viktigste er at det ikke tørker. Du trenger heller ikke ha så mye at det renner. Ha på litt avfetting, og la det jobbe i noen minutter.
Avfettingen vil deretter løse opp skitten som du ikke ville kunne spylt av ellers. Etter noen minutter er bilen klar for såpe.

 

Etter avfettingen har fått virket, spyler jeg bare av?

Nei, da legger du såpe med høytrykkspyler og skumkanon. Etter avfettingen har fått virke i noen minutter skal du legge såpe med skumkanon og høytrykkspyler. Du skal derfor ikke spyle av avfettingen før du har lagt et skumlag med høytrykkspyleren. Dette skumlaget skal også ligge å virke på bilen sammen med avfettingen i noen få minutter. Se hvordan i filmen. Slik vasker du riktig med høytrykk

 

Men hva hvis jeg ikke har høytrykkspyler?

Da bruker du en pumpekanne på samme måte. Du får ikke utnyttet trykket på samme måte som med en høytrykkspyler, men det gjør jobben. Du har kanskje hørt at du MÅ ha høytrykkspyler for å vaske bil - det stemmer ikke helt. Du kan faktisk få til et ganske bra resultat kun med hageslangen. Slik vasker du uten høytrykkspyler.

 

Avfetting på tørr eller våt bil?

Du bør ha på avfetting på tørr bil. Noen avfettinger kan du bruke på våt bil. Man bør tenke litt motsatt av det som er logisk. Ikke spyl bilen før du begynner å vaske. Vi ønsker at såpen og avfettingen skal løse opp skitten på bilen før du spyler av.

 

Bør jeg spyle ovenfra eller nedenfra?

Du tenker kanskje at du skal spyle ovenfra og ned. Men det er litt feil. Hvis du spyler ovenfra og ned vil såpen renne av før du har rukket å spyle av. Det er også vanskelig å se hvor du har spylt og ikke.

 

Hvis du spyler nedenfra og opp, vil du utnytte vaskeeffekten bedre med trykket og såpen. Du får også mer kontroll over hvor det er spylt av. Ta ett og ett panel av gangen, for å få et system på hvor du har vasket. Selv om du har spylt av hele bilen nå, er den fortsatt ikke ren. Nå må vi ty til svamp eller vaskehanske, og bøttesåpe for å få av det tynne laget med skitt man ikke får av med høytrykkspyler. (trafikkfilm)

 

Vi tar en bøtte med bøttesåpe med mindre skum for at vaskehansken skal gli lettere over bilen. Nå vasker vi med berøring for å få bort det siste laget med skitt, denne gangen ovenfra og ned. Vi dypper vaskehansken ofte, og vasker lett over uten press.

 

Når berøringsvasken er ferdig, skal vi skylle av for siste gang. Denne gangen spyler vi ovenfra og ned.