PolarLux Ekstralys

La Oss Løfte Sløret På Lyskunnskap!

I en verden av ekstralys til bil, kan uttrykk som Lumen, Kelvin, Candela, Lux, Kastelengde og Referansetall virke som en gåte. Hvordan velger du det beste lyset for norske forhold? Her gir vi deg nøkkelen til å forstå disse begrepene, slik at du kan belyse veien og arbeidsområdene dine med selvtillit. Lys opp mørket med PolarLux!

 

Øyvind fra PolarLux forklarer deg hva som gjør at PolarLux kanskje er det beste valget av ekstralys og arbeidslys, på markedet for de kjøreforhold vi har i Norge. PolarLux gir dessuten hele 5 års garanti på sine lamper.

 

I en tid preget av teknologisk fremskritt og kontinuerlig utvikling i belysningsindustrien, har valget av ekstralys for bil og arbeidslys blitt stadig mer komplekst. Nå, spesielt i norske forhold, hvor lange, mørke vintermåneder og utfordrende terreng legger ekstra press på belysningssystemene, er det avgjørende å forstå nøkkelbegrepene. I denne artikkelen vil vi belyse begrepene Lumen, Kelvin, Candela, Lux, Kastelengde, og Referansetall på en forståelig måte, slik at du kan ta de riktige valgene når du står overfor valget av ekstralys til din bil eller arbeidsmaskin.

Lumen ("lm") - Lysmengde og Effektivitet

Lumen er måleenheten for lysmengde, og det betyr rett og slett hvor mye lys en kilde produserer. Dette er viktig for å vurdere lysstyrken og effektiviteten til lyskilden. I gamle dager brukte vi watt til å måle kraften til lyskilder, men nå, med den nye æraen av høyeffektive LED-lys, er lumen den avgjørende faktoren. Høyeffektive LED-lys kan produsere varierende mengder lumen per watt i forhold til eldre teknologier.

Kelvin ("K") - Lysfargens Temperatur

Kelvin er enheten som beskriver fargen på lyset. Lavere Kelvin-verdier gir en gulere, varmere lysfarge, mens høyere verdier gir et kaldere, blåere lys. I mange LED-produkter, inkludert ekstralys, er fargetemperaturen rundt 6000K, noe som gir et lys som ligner naturlig dagslys.

Candela ("cd") - Lysets Intensitet

Candela er enheten som måler lysintensiteten og angir hvor kraftig lyset er i en bestemt retning. Jo høyere candela-verdi, desto lengre kastelengde får du. For eksempel, to lyskilder som begge produserer 300 lumen, kan ha forskjellige candela-verdier (500 cd og 1000 cd), og dermed variere i rekkevidde.

Lux ("lx") - Målingen av Lysintensitet på en Flate

Lux måler lysintensiteten på en overflate, og 1 lux tilsvarer en lumen spredt over en kvadratmeter. Dette er viktig når du måler hvor lyst det er på et bestemt punkt uavhengig av total lysmengde. Antallet lux vil avta med økende avstand fra lyskilden.

Kastelengde - Hvor Langt Lyset Rekker

Kastelengde beskriver hvor langt lyset fra en lyskilde kan nå. Dette påvirker ytelsen til ekstralys ved å avgjøre hvor langt foran bilen eller arbeidsmaskinen lyset kan belyse.

Referansetall - Spredning og Konsentrasjon av Lyset

Referansetall beskriver hvordan lyset er spredt eller konsentrert. Høyere referansetall indikerer en mer konsentrert lysstråle og lengre kastelengde, mens lavere referansetall indikerer mer spredning og kortere kastelengde.

Regelverket i Norge ble endret i 2018

Fra 2018 ble reglene for ekstralys i Norge endret, og det er nå i prinsippet ingen begrensninger på mengden lys som er tillatt på kjøretøyet. Tidligere var det en øvre grense på 100 referanse ved summen av alle ekstralysene på kjøretøyet.

 

Nå, med klarhet om disse begrepene, er du bedre rustet til å velge de riktige ekstralysene for dine behov i de norske forholdene. Lys opp mørket og naviger trygt med din forståelse av ekstralysens språk. PolarLux er ekstralysene som er spesielt utviklet for norske forhold. Og kvaliteten er sikret . ikke minst gjennom en garanti på hele 5 år!

De 10 Vanligste Spørsmålene om Ekstralys

Få Svar på dine Lysrelaterte Spørsmål

 1. Hvor lang garanti er det på PolarLux sine lamper?

  • PolarLux gir 5 års garanti til forbrukere. For industri/B2B gjelder egne regler.

 2. Hva er Lumen, og hvorfor er det viktig når du velger ekstralys?

  • Lumen måler lysmengden, og det er viktig for å vurdere lyskildens styrke og effektivitet. Høyere lumentall betyr mer lys.
 3. Hvordan påvirker Kelvin-verdien lysets farge i ekstralys?

  • Kelvin er måleenheten for fargetemperaturen på lyset. Lavere Kelvin gir en varmere, gulere lysfarge, mens høyere Kelvin gir en kaldere, blåere lysfarge.
 4. Hva betyr Candela, og hvorfor er det viktig i ekstralys?

  • Candela måler lysintensiteten og angir hvor kraftig lyset er i en bestemt retning. Høyere Candela-verdier gir lengre kastelengde.
 5. Hvorfor er Lux viktig når man vurderer ekstralys?

  • Lux måler lysintensiteten på en flate, og det hjelper deg med å forstå hvor mye lys som treffer et bestemt område uavhengig av lyskildens totale lysmengde.
 6. Hvordan påvirker kastelengde ytelsen til ekstralys?

  • Kastelengde angir hvor langt lyset fra ekstralysene når, og dette påvirker hvor langt foran kjøretøyet det lyser.
 7. Hvordan kan jeg best vurdere hvilke ekstralys som passer mine behov i norske forhold?

  • Du bør vurdere Lumen, Kelvin, Candela, Lux, kastelengde, og referansetall basert på bruksområdet og de spesifikke forholdene i Norge.

 8. Hva er den optimale fargetemperaturen (Kelvin) for ekstralys i norske forhold?

  • I norske forhold er en fargetemperatur rundt 6000K ofte foretrukket, da den gir lys som ligner naturlig dagslys.
 9. Hvorfor er det viktig å forstå forskjellen mellom "rå lumen" og "effektive lumen" når du velger ekstralys?

  • Å forstå denne forskjellen hjelper deg med å velge ekstralys basert på reell ytelse under faktiske forhold, i stedet for produsentens ideelle forhold.
 10. Hva er den beste måten å installere ekstralys på kjøretøyet eller arbeidsmaskinen for optimal belysning?

  • Ekstralys bør installeres slik at de gir optimal belysning uten å blende andre trafikanter. Riktig plassering og vinkling er viktige faktorer å vurdere.