Slik fjerner du fugleskitt fra bilen!

Sommertid kan forbindes med late dager, sene kvelder, solfylte strender, ren bil og… fugleskitt på panseret! Er det ikke underlig hvordan det kan virke som fuglene leter opp din nyvaskede bil for å gjøre sitt fornødne? Det kan neppe være tilfeldig? Her viser vi deg hvordan du fjerner fugleskitt fra bilen effektivt og skånsomt.

 

 

Fuglene velger bil etter farge

Det finnes faktisk mer eller mindre seriøse undersøkelser på nettopp dette. Hvilken farge driter fuglene oftest på? Det britiske firmaet Autoglym stilte seg dette spørsmålet for noen år siden. Og resultatene viset at det faktisk kan faktisk virke som fugler oftere slipper sitt fornødende på noen farger fremfor andre. Studien er utført på mer enn 1000 biler i fem engelske byer, og viser at røde biler er den fargen fuglene liker best som toalett. Hele 18% av fuglene valgte fargen rød.

 

Et annet interessant aspekt er at det kan virke som om fuglene sikter seg inn mot rene, glinsende biler. Det er forskjellige teorier på hvorfor det er slik, men det utpeker seg faktisk så tydelig at det neppe kan være noen tilfeldighet. Noen mener at fugler føler seg truet av sterke farger (derav rød mest utsatt) og blinkende flater (derav blanke biler).

 

Nå kan man raskt gjøre beslutningen at man er trygg dersom man lar være å vaske bilen, men de fleste av oss forstår at det er en dårlig løsning. Den beste løsningen er faktisk å vaske bilen ofte, og bruke hurtigvoks. Dersom du har god beskyttelse, vil ikke fugleskitt og insektrester klare å feste seg så hardt, og faren for permanent skade er mindre.

 

Fugleskitt kan virkelig skade lakken på bilen permanent. Ikke skitten i seg selv, men varme/ kulde i lakken. Lakk og karosseri på bilen utvider og trekker seg sammen i takt med temperaturen. En bil som står i solsteika får en enormt varm overflate. Spesielt mørke biler.

 

Fugleskitt består ofte av en mørk kjerne, med lys/hvit rand rundt. Dette gjør at varmen påvirker lakken forskjellig der fugleskitten ligger. Dermen vil lakken krakkelere (nesten usynlig) der hvor fugleskitten ligger. På denne måten vil syrene i fugleskitten trekke inn i lakken og ødeleggelsen starter. Derfor er det så viktig å fjerne fugleskitt så raskt som mulig

 

Slik fjerner du fugleskitt effektivt og raskt

På en varm sommerdag tørker fugleskitten raskt inn i lakken. Dessuten inneholder fugleskitt rester av sand, skall og andre harde materialer, slik at det ikke bare er å tørke den av. Da er faren for å ripe opp lakken stor.

Ta en klut, et håndkle eller tilsvarende, og dynk det skikkelig med vann. Legg dette der fugleskitten er og la dette løse opp og bløtgjøre skitten i noen minutter. Deretter “løfter” du opp fugleskitten forsiktig.

 

Fugleskitt er relativt surt, med en pH på rundt 3,5 - 4,5. Derfor er det smart å bruke en høyalkalisk såpe, dersom du har det tilgjengelig (Insektfjerner som f.eks. Sonax Insect Star) er det smart å bruke denne nå. Den har nemlig en viktigere funksjon enn selve vaske-effekten. Høyalkaliske produkter motvirker den sure effekten (syre) fugleskitten har. Det nøytraliserer rett og slett syren. Det betyr at du stanser etsevirkningen i fugleskitten umiddelbart og hindrer alvorligere lakkskader.

 

Bruk mikrofiber - ikke papir. Fristelsen til å bruke papir fra bensinstasjonen, eller papirtørkehåndkleet du har liggende i bilen er selvsagt tilstede. ikke gjør det. papir er svært hardt mot lakkerte flater og vil skape mikroriper, slik at overflaten blir matt der du bruker det.

 

Ha alltid noen mikrofiberkluter liggende i bilen, sammen med en insektspray. Da er du sikker mot å ta godt vare på lakken om bilen din blir “angrepet”

 

Det beste tipset for å ungå fugleskitt på bilen, er å ikke parkere under trær. Da parkerer du bokstavelig talt under toalettet til fuglene.

Insektrester kan også gi alvorlig skade i lakken

Insekter kan gi mye av de samme skadene vi finner etter fugleskitt. Insektrester er "sure" når vi ser på pH-skalaen. Dvs. de ligger ned mot det som ofte omtales som syre. Dette kan gi alvorlige skader i lakken, som man ikke får vasket bort, dersom man ikke også nøytraliserer denne syren. Dette gjøres ved å motvirke syren. Dvs. vi må i andre enden av pH-skalaen; til alkaliske produkter. De fleste såper ligger fra nøytral (pH7) og oppover mot det vi kaller alkalisk eller høyalkalisk. Alle insektsprayer på markedet er alkaliske, nettopp for å motvirke fugleskittens og insektrestenes syrebase.

 

På denne måten nøytraliserer vi virkningen og faren for skade i lakken.

 

 

Ha en god sommer!