25 tips til bedre maskinpolering

Har du lyst til å starte med maskinpolering eller er så vidt i gang og ønsker noen gode råd? Her er mine 25 beste tips til deg som vil polere med maskin!

 

2. Rens lakken med Clay

Før du setter i gang er det viktig at bilen er så ren som overhodet mulig, det holder ikke at den bare med en vanlig vask - du må vaske den grundig. Etter du har vasket bilen hvis du kjenner nederst, så kan du kjenne “nupper” i lakken. Dette er fysisk forurensing som for eksempel flyverust, asfaltrester, avfall fra trær, sevje etc. dette er mekanisk forurensning som sitter i lakken som MÅ bort - før du begynner å polere. Bruk claybar, clayklut eller claysvamp.

3. Sentrér puta så nøyaktig du kan

Når du skal sette på pute på poleringsmaskin er det svært viktig å sentrere puta. På veldig mange puter i dag, har du et sentreringshull i midten og en sentrering på bakplaten til maskinen. Dette gjør det enkelt å legge på puten sentrert. Selv på en Dual action poleringsmaskin er sentrering veldig viktig, for å få hele utkastet som er på maskinen.

 

4. Velg riktig grovhetsgrad av pute og polish

Valget av pute og polish er avgjørende for hvordan resultatet av poleringen blir. Jo hardere pute og grovere polish, jo mer lakk sliper du bort og grovere skader eller lakkfeil får du fjernet. Begynn alltid med det mildeste av det du tror du trenger. Hvis du er usikker så prøver du med en mild polish for å se om den kan rette opp skaden, også kan du jobbe deg gradvis nedover. Etterhvert vil du få erfaring med det, men start alltid litt mildere enn det du tror!

 

5. Velg riktig pute til din maskin

En dual action maskin jobber med den tidligere nevnte sidelengse bevegelsen. Det vil si at puten jobber frem og tilbake, noe som stiller spesielle krav til DA-puter. Derfor er dual action puter helt annerledes enn roterende puter. Dersom du bruker en roterende poleringspute på en DA maskin kan den miste kraften i puten. Så vær nøye med å velge riktig pute til din poleringsmaskin.

 

6. Start og stopp mot panelet

Når du skal begynne å polere, sett maskinen ned på flaten, sett maskinen på laveste hastighet også starter du og stopper alltid på panelet.

 

7. Jobb på små områder

Spre polish på lav hastighet og jobb på små områder. Noen sier 40x40cm andre sier 60x60cm. En grei regel er seks putestørrelser, dytt maskinen nedpå for å markere seks putestørrelser med polish. Grunnen til at vi jobber med små områder er fordi vi skal følge maskinen hele veien, og ikke strekke armene over hele lakken - for da kan du tilte maskinen. Maskinen skal ligge plant på hele veien - også følger du maskinen hele veien. Nesten som en dans.

 

8. Hold maskinen i bevegelse

Når du jobber med maskinen, pass på at du hele tiden holder maskinen i bevegelse. Hvis du jobber med en ripe som du ønsker å bli kvitt, så kan du jobbe med flere kast over. Ikke stopp opp eller press på maskinen.

 

9. Bruk en dedikert mikrofiberklut til å tørke av polish

Bruk en dedikert mikrofiberklut til å tørke av polish. Ta kluten og brett den to ganger, slik at du får åtte rene flater å tørke av med.

10. Marker arbeidsområdet

Når du tørker av så tørk helt opp til kanten av arbeidsområdet, så får du en fin ramme rundt der du har polert. Dermed holder du styr på hvor du har og hvor du ikke har polert.

 

11. La maskinen gjøre jobben!

Når du jobber med en Dual action maskin så er det maskinen som skal gjøre jobben og ikke deg. Du skal ikke presse, trykke hardt eller styre den hardt. Du skal bare holde lett, og la maskinen jobbe.

 

12. Ha kontroll på ledningen

Når du polerer så er det veldig viktig at du har kontroll på ledningen. Ledning som henger ned kan gnisse opp og ripe opp inntil lakken.

 

13. Bruk et forkle

Du skal beskytte deg selv også, ta på deg et forkle når du polerer. Ta av belte, klokker og andre ting som kan komme i veien.

14. Rengjør putene

Pass på at du rengjør putene underveis. I puten vil det samle seg rester av polish og gammel lakk som du sliper av. Bruk en padbørste for å børster ut gammel polish og lakk ut av puten.

15. Bytt til ny pute 4-5 ganger pr. bil

Når du jobber på store områder, skal du bytte pute ofte. Det kommer til et punkt hvor polish og lakkrester fyller seg opp, og du ikke får børstet det ut lenger. Bytt 4-5 ganger per bil du jobber på.

 

16. Tilfør ny polish når du jobber lenge

Polish er bygget opp med slipe granulater som gradvis slipes ned. Hvis du sliper lenge så har bryter du polishen ned, slik at den ikke har noe effekt lenger. Hvis du jobber med et område lenge, så tilsetter du mer polish med mer slipe granulater så får du gjort ferdig jobben du har begynt på.

17. Lukk opp panser og bakluke

Et godt tips når du jobber på panser og bakluke er å lukke dem opp, og legge en liten kloss i mellom. Det er da lettere å komme til helt i kanten, slik at du kan polere mer presist.

 

18. Ta pauser av og til!

Pauser er viktig! Kjenner du det i ryggen eller andre steder? Pass på å ta pauser av og til. Poleringsmaskinen skal IKKE legges ned på bakken. De fleste maskiner har støtteklosser på motsatt side av putesiden, slik at du kan legge de fra deg riktig vei. Får du ET sandkorn i puten og du drar det på lakken - kan det resultatet bli katastrofalt. Legg fra deg maskinen riktig og ta deg pause.

 

19. Prime puter av ull og mikrofiber

De fleste skumputer er laget av åpen cellestruktur. Det vil si at hvis du blåser gjennom puten,  vil det være luft gjennom hele puten. Dette betyr at polishen trekker seg inn og fordeler seg i hele puten og på panseret. Hvis du derimot jobber med ull eller mikrofiber - så har det ikke den egenskapen. Ull og mikrofiber puter brukes når du skal ha en grovere polish, fordi det graver dypere og får polert bedre nede i en ripe enn en skumpute.

 

Det som er viktig når du jobber med ull og mikrofiber puter er at du primer puten. Du primer ved å ta på polish og smører med fingeren ut jevnt over hele puten, slik at du får smurt opp fibrene i ull og mikrofiber.

20. Bruk nitrilhansker

HMS er viktig! Bruk alltid verneutstyr når du polerer. Ta på deg nitrilhansker for å beskytte hendene dine. Får du polish på hendene - vil det trekke inn i huden og skade deg. Skal du jobbe med en poleringsmaskin som bråker, ta på deg hørselvern. Ta vare på helsen din!

21. Masker opp alle lister

Bruk litt ekstra tid på å maskere alle lister. Dette sparer deg for irritasjon og masse etterarbeid. Hvis du kjører polish inn i listene blir du kvitt dem, men med masse ekstraarbeid.

22. Ha alltid gode håndpads tilgjengelig

Selv om du polerer med poleringsmaskin - vil du alltid ha behov for noen gode håndpads. Ha noen gode håndpads liggende slik at du kan komme til bak dører for eksempel.

23. Bruk “Wipe Down” for å få et ærlig resultat

Når du er ferdig med å polere og er fornøyd med resultatet, sprayer du på Wipe down og tørker av. Wipe down fjerner poleringsoljene som er i polishen. Dette er viktig når du nå skal legge voks for å få best mulig varighet på voksen. Det er også viktig for å gi deg det sanne bildet. Ligger det igjen poleringsoljer så kan det faktisk skjule ørsmå riper som du ikke vil se før du kjører bilen ut av lyset og blir skuffa.

24. Kontrollér resultatet med lys

Bruk lys og lys 45 grader mot deg, slik at du ser det sanne resultatet av poleringen. Dermed ser du om du er fornøyd eller ikke. Kanskje du må ta en runde til?

25. Vask kluter og puter etter bruk

Vask alltid alt av kluter, kost og puter etter bruk. Lar du det ligge vil polishen stivne og forstøve seg, slik at det blir vanskelig å fjerne og skape problemer neste gang. Hvis du er flink til å vaske alt etter bruk så vil det vare mye lenger.